De Grønne krever svar
Vi har stilt skriftlig spørsmål til fylkestinget angående Mistfjorden.
Vi har stilt skriftlig spørsmål til fylkestinget angående Mistfjorden.
Nordland fylkeskommune ga i 2008 konsesjon til oppdrett av torsk ved Hallsteinhamn i Mistfjorden i Bodø kommune. Konsesjonen ble senere omgjort til laks, sjøørrett og regnbueørrett (matfisk og stamfisk) uten at konsesjonsmyndigheten fant grunn til å utrede konsekvensene av denne endringa. Maksimalt tillatt biomasse er satt til 3120 tonn.
Mattilsynet var først negative til tiltaket på grunn av strømforholdene i fjorden, men omgjorde vedtaket i oktober 2014. Anlegget ble påbegynt februar 2017.
Nord Universitet sitter nå på tolv års forskning på forholdene i Mistfjorden. Resultatene viser at bunnvannet i fjorden periodevis har et oksygennivå ned mot 30 %. 20 % regnes som et minimumsnivå for at organismer skal overleve i de dypeste vannmassene i fjorden. Nå frykter fiskere, naturvernere og lokalbefolkning at forråtnelsen fôr og avføring fra anlegget vil redusere oksygennivået ytterligere, noe som vil kunne få dramatiske konsekvenser for næringskjeden i fjorden. Dette er ikke adressert i konsesjonsbehandlinga av oppdrettsanlegget.
I terskelfjorden Masfjorden i Hordaland har Fylkesmannen nettopp bestemt å tvangsflytte to anlegg og pålagt tre andre å redusere produksjonen som følge av lavt oksygennivå i fjorden – nærmere bestemt 20 %.
Like øst for lokaliteten i Hallsteinhamn ligger grensa til Sjunkhatten nasjonalpark, mens i vest, mot munningen av Mistfjorden, er Karlsøyfjorden marine verneområde under opprettelse. Det er stor bekymring for at havstrømmene vil føre lus og avfall med seg både øst- og vestover og true det rike artsmangfoldet i umiddelbar nærhet til Hallsteinhamn. Bekymringen gjelder særlig påvirkningen anlegget kan ha på anadrome fiskeslag i vassdrag tilknytta Mistfjorden.
Ei aksjonsgruppe med representanter for lokalbefolkning, miljøorganisasjoner og yrkesfiskere er oppretta for å slå ring om det som oppleves som en trussel mot deres nærmiljø, naturverdier og livsgrunnlag.
Spørsmål:
1. Mener fylkesråden at miljøhensynene per i dag er godt nok redegjort for, med bakgrunn i de endrede forutsetningene siden opprinnelig konsesjon ble gitt? Er den nye informasjonen i saken fortløpende vurdert av fylkeskommunen som konsesjonsmyndighet?
2. Vil fylkeskommunen gjøre en ny vurdering av konsesjonstillatelsen i lys av ny informasjon og oppdatert kunnskap?